Huzatfokozó műszaki leírása

A Gravi-Szell huzatfokozó egy rögzítő aljzatból és egy forgó sapkából álló, rozsdamentes acélból készített, huzatfokozásra és szellőztetésre használható szerkezet.

A szerkezet forgó sapkája a szél, valamint a gravitációs szellőzés során feláramló levegő hatására forgásba jön, s növeli a szellőző huzatát.

A forgó sapka

A Gravi-Szell huzatfokozó forgó sapkája különleges, vitorlaszerűen kialakított lamellázásnak köszönhetően már kis szelek hatására is el kezd forogni. A forgó sapka vitorlaszerű lapátozása nem csak érzékennyé teszi a huzatfokozót a szelekre, de az így kapott öblös, turbánszerű forma nagyobb légmennyiségek szállítását is lehetővé teszi.

A forgó sapka belső merevítéseként három darab, 120°-onként elhelyezett merevítő láb szolgál, mely a legerősebb szelek esetén is biztosítja a szerkezet stabilitását.

A forgó sapka felső tömör lapja megakadályozza a bukószél visszatorlasztó hatását és véd a szerkezet beázása ellen.

A rögzítő aljzat

A rögzítő aljzat egyrészt a huzatfokozó felszerelésére szolgál, másrészt rögzíti a Gravi-Szell huzatfokozó alapelemét, a 120°-onként merevített, támasztó siklócsapágyazású olajtartó hüvelyt.

A forgó sapka könnyed forgása érdekében, az olajtartó hüvelybe elhelyezett 12 mm átmérőjű tengely a támasztó siklócsapágyra ül fel, mely így nem csak minimális súrlódási veszteségű forgást tesz lehetővé, de megadja a szerkezet elnyűhetetlen jellegét.